Steller Sea Lion Haulout Counts in British Columbia

The Steller sea lion (Eumetopias jubatus) is the largest of all sea lions and enjoys a lifespan of up to thirty years. In Canada, the Steller can be spotted along the rocky coast of British Columbia. These highly mobile marine mammals typically travel alone or in small groups, but they congregate in large numbers at traditional rookeries and haul-outs during the mating and pupping season. The population was severely depleted in Canada but following its protection in 1970, the size of the adult population has more than doubled.

The survey targeted Steller sea lions and sites were chosen based on knowledge of historically occupied rookeries and haul-out sites with nearby areas monitored for potential shifts in distribution. This dataset contains counts that have been collected from sightings of individuals in the 2016/2017 survey season.

Data and Resources

Additional Info

Field Value
Last Updated April 17, 2026, 20:33 (UTC)
Created April 17, 2026, 20:33 (UTC)
contact_email Chad.Nordstrom@dfo-mpo.gc.ca
contact_person {"en": "Government of Canada; Fisheries and Oceans Canada; Pacific Science/Ecosystem Science Division/Aquatic Ecosystems and Marine Mammal Science Section", "fr": "Government of Canada; Fisheries and Oceans Canada; Science Pacifique/Division des sciences des écosystèmes/Section des écosystèmes aquatiques et des mammifères marins"}
criticality_level []
data_dictionary EPSG:4326,https://epsg.io,
geographic_scope []
open_canada_collection fgp
open_canada_date_published 2024-10-18 00:00:00
open_canada_keywords {"en": ["Steller Sea Lion", "abundance", "sightings", "aerial surveys", "British Columbia", "Pacific", "Sciences", "Population distribution", "Scientific research", "Oceans", "Game (Wildlife)", "Marine biology"], "fr": ["otarie de Steller", "abondance", "Observation", "Relevés aériens", "Colombie-Britannique", "Pacifique", "Sciences", "Répartition de la population", "Recherche scientifique", "Océan", "Gibier", "Biologie marine"]}
open_canada_subject ["nature_and_environment", "science_and_technology"]
sensitivity_level unrestricted
title_fr Dénombrements et emplacements des échoueries des otaries de Steller en Colombie-Britannique
update_frequency as_needed